Torta di Nocciole
Valeria Necchio's heerlijke Torta di Nocciole-recept, afkomstig uit de regio Piemonte in Italië, is de perfecte herfsttraktatie. Deze glutenvrije cake is gemaakt van vers geroosterde hazelnoten en smaakt het beste met dessertwijn of espresso.
Ingrediënten
3 middelgrote eieren, dooiers en eiwitten gescheiden
150 g fijne kristalsuiker
250 g hazelnoten, geroosterd
2 tl bakpoeder, glutenvrij indien nodig
30 g ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
poedersuiker, om te bestuiven (optioneel)

Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170°C/gasstand 3. Vet een bakvorm van 26 cm met een springvorm in met boter en zet opzij.
- Klop in een middelgrote kom de eierdooiers met de helft van de suiker tot de suiker is opgelost en de eieren luchtig en bleekgeel zijn. Klop in een aparte kom de eiwitten tot stijve pieken.
- Mix in een blender de hazelnoten met de overgebleven suiker tot een fijn meel. Voeg het hazelnotenmeel samen met het bakpoeder toe aan de eierdooiers en roer om te combineren. Roer de gesmolten boter erdoor en vouw voorzichtig de eiwitten erdoorheen.
- Giet het cakedeeg in de voorbereide bakvorm. Bak gedurende 35-40 minuten, of tot net gaar. Laat de cake volledig afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt. Snijd in plakjes en serveer.